Премиерът Дейвид Камерън ще бъде изслушан от колегите си

Целият европейски политически елит е в Брюксел, за да решава за Brexit. В Европейския парламент се провежда извънредно заседание, на което са председателите на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и на Съвета – Доналд Туск, а също и водачът на британските националисти Найджъл Фараж. 

По темата

Европейският парламент прие резолюция, която призовава за незабавно задействане на процедурата по излизането на Великобритания от ЕС. 

„Волята на народа трябва да бъде изцяло и напълно уважена чрез незабавното задействане на член 50“, гласи резолюцията. Тя бе одобрена от 359 евродепутати. Срещу нея бяха 300, а въздържалите се бяха 21 избраници, съобщи БГНЕС.

Британското правителство трябва да се позове на въпросната клауза от Лисабонския договор, за да започне двегодишен преговорен процес по условията за излизането на Великобритания от ЕС

За първи път след референдума британският премиер Дейвид Камерън се изправя очи в очи с останалите лидери в Европейския съюз. Вече е ясно, че той няма да натисне спусъка за активиране на процедурата. Тази стъпка ще поеме неговият наследник след оставката му през есента. Европейските лидери обаче искат да избегнат политически вакуум от изчакването на Лондон. 

Лидерите на големите европейски икономики заседаваха отделно от тези на Вишеградската група и източноевропейските страни. Източният блок иска всички преговори по излизането на Великобритания да се водят във формат 27, а не от отделни групи държави. Вишеградската група от своя страна иска и главата на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер заради политиката на Комисията по време на кампанията за референдума.

Европейският съвет всъщност ще трябва да реши именно това, как да се преговаря с Англия - дали глава по глава, или като цялостно споразумение. По всичко изглежда, че преговорите ще бъдат трудни и с неизвестен край.

Репортер: Антоанета Николова