Съкращават се сроковете, в които ще се получава одобрение за терапия в чужбина

Близо три месеца след показните арести във Фонда за лечение на деца и протестите на родители, се въвеждат нови правила  за работата на институцията. Една от най-съществените е, че се съкращават сроковете, в които малките пациенти ще получават одобрение за терапия в чужбина.

По темата

Според новия правилник, Фондът вече няма да финансира методи на лечение, които не са утвърдени в медицинската практика и не се заплащат от здравноосигурителните институции в страните, в които се прилагат, уточнява Dariknews.
 
Досега външните експерти, които даваха своите становища за лечението на деца, бяха лица с медицинско образование. По новите правила обаче експерти вече ще са само националните консултанти, председателите на научни дружества или определени от тях специалисти.
 
Заместник здравният министър Ваньо Шарков съобщи, че според новия правилник се прекратяват практиките специалисти от чужбина да бъдат канени на представителни обяди и вечери с пари от бюджета на фонда.
 
Новите правила ще бъдат публикувани за обществено обсъждане и ако няма забележки, ще влязат в сила след 14-дневен срок.
 
В началото на май Нова телевизия Ви разказа за 4-годишната дъщеричка на Зорница. Вече цяла година нито един лекар не може да каже от какво точно е болна 

"В началото тя се оплакваше само от болки в колената, сега я болят целите крачета. Притеснявам се да не се сбъдне лошата прогноза, че ще спре да ходи”, споделя тя. 

Шансът за точна диагноза дават в чужбина. Момиченцето е одобрено от Фонда за лечение на деца, насрочена е и дата за приема й в лондонска клиника. Два месеца по-късно отново се срещаме със Зорница. 

"Аз съм много притеснена, че няма да стигнем там. Има забавяне в самолетните билети, не е осигурен престоят", казва тя, като допълва, че обещанието било да получат самолетните билети още в понеделник.