Прокуратурата събира доказателства за престъпления, извършени от него

"Престъпленията, за които е поискан имунитетът на депутата Александър Методиев–Бат Сали, са противозаконно пречене на орган на властта да изпълни служебните си задължения, както и хулиганство. Това ще бъдат обвиненията срещу него, ако му бъде снет имунитетът. Ще бъдат събирани гласни и писмени доказателства. Ще бъдат събрани данни за семейното и имотно състояние на депутата", коментира за "Здравей, България" говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова.

По темата

Припомняме, че вчера прокуратурата поиска да бъде снет имунитетът на депутата Александър Методиев.

Според Сотир Цацаров народният представител от ДПС е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана да „уволнява” полицаи, спрели бус с „негови хора” – футболния отбор на ромите от Самоков.

В искането си до Народното събрание главният прокурор пише, че „грубото, арогантно и цинично държане към полицаите и отправените заплахи са непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото”.

Екип на Нова отиде в Самоков, за да потърси позицията на Бат Сали. Макар по-рано да твърдеше, че си е вкъщи и празнува Рамазан Байрам, щом пристигнахме, заяви, че е във Велико Търново по работа. Колата, която е описана в искането на главния прокурор, беше пред дома му.

А пред дома му мигом опустя. Също толкова пуст беше в парламента и блокът на депутатите от ДПС – отдадени на тридневните празненства. Новината за искания имунитет на Бат Сали свари малцината налични неподготвени.

„Не сме коментирали, нямам представа и понеже въпросът е сериозен, не бих си позволил да коментирам нещо, за което нямам представа. Всеки народен представител си носи отговорност за всичко, което прави и за решенията, които взема”, коментира Янко Янков, заместник-председател на ДПС.

Александър Методиев, оказа се, вече е взел своето решение. С есемес той съобщи, че в понеделник ще депозира сам искането за снемане на имунитета си. И ще окаже пълно съдействие на разследването. За да е в унисон с думите си от последното си интервю за Нова през пролетта: „Законът е един за всички, законът е за всички български граждани”.

Това е втори случай, в който има съмнения за нарушаване на закона към Бат Сали. Първият беше при така нареченото незаконно самоковско енерго, за което ви разказахме в разследване на Нова.

С Александър Методиев депутатите със свален имунитет в това Народно събрание стават общо деветима.

„Не е приятно, защото народните представители трябва да служат за пример”, коментира Валентин Николов, председател на комисията по парламентарна етика.

В момента правилникът на парламента не предвижда механизъм, по който депутати да бъдат наказвани за неетично поведение и уронване престижа на институцията.