Депутатът се заканил да "уволнява" органите на реда, спрели бус с "негови хора"

Пореден депутат може да остане без имунитет. Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали защитата на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали.
 
Според Сотир Цацаров депутатът от ДПС е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана да „уволнява” полицаи, спрели бус с „негови хора” – футболния отбор на ромите от Самоков.
По темата

Сотир Цацаров иска депутатската защита на Александър Методиев заради негови пътни изяви край Костенец през май. Тогава той извършил нарушение и не спрял на пътни полицаи. А след това опитал да „спаси” група свои хора от същия патрул - чрез заплахи и обиди към униформените. В искането си до Народното събрание главният прокурор пише, че „грубото, арогантно и цинично държане към полицаите и отправените заплахи са непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяват явно неуважение към обществото”.

Екип на Нова отиде в Самоков, за да потърси позицията на Бат Сали. Макар по-рано да твърдеше, че си е вкъщи и празнува Рамазан Байрам, щом пристигнахме, заяви, че е във Велико Търново по работа. Колата, която е описана в искането на главния прокурор, беше пред дома му. 

А пред дома му мигом опустя. Също толкова пуст беше в парламента и блокът на депутатите от ДПС – отдадени на тридневните празненства. Новината за искания имунитет на Бат Сали свари малцината налични неподготвени. 

„Не сме коментирали, нямам представа и понеже въпросът е сериозен, не бих си позволил да коментирам нещо, за което нямам представа. Всеки народен представител си носи отговорност за всичко, което прави и за решенията, които взема”, коментира Янко Янков, заместник-председател на ДПС.

Александър Методиев, оказа се, вече е взел своето решение. С есемес той съобщи, че в понеделник ще депозира сам искането за снемане на имунитета си. И ще окаже пълно съдействие на разследването. За да е в унисон с думите си от последното си интервю за Нова през пролетта.

„Законът е един за всички, законът е за всички български граждани”, заяви тогава Александър Методиев. 

Това е втори случай, в който има съмнения за нарушаване на закона към Бат Сали. Първият беше при така нареченото незаконно самоковско енерго, за което ви разказахме в разследване на Нова. 

С Александър Методиев депутатите със свален имунитет в това Народно събрание стават общо 9. 

„Не е приятно, защото народните представители трябва да служат за пример”, коментира Валентин Николов, председател на комисията по парламентарна етика. 

В момента правилникът на парламента не предвижда механизъм, по който депутати да бъдат наказвани за неетично поведение и уронване престижа на институцията.