На евентуален референдум за европейското ни бъдеще повечето хора у нас биха гласували за оставането ни в ЕС

Българите продължават да вярват в Европейския съюз, макар и да са леко разколебани в последните месеци. Brexit може би дори е накарал живеещите у нас да оценят ЕС. Ако в нашата страна имаше референдум, България щеше да остане в ЕС, макар декларираната подкрепа да е малко по-ниска в сравнение с преди.   
По темата
 
Това сочат данните от редовния независим сондаж на общественото мнение на „Галъп интернешънъл“. Проучването е проведено сред 796 души в периода 1-7 юли – дни след британското решение за напускане на ЕС. 
 
46% от запитаните заявяват, че не вярват, че блокът скоро ще се разпадне, а други 27 на сто смятат обратното.
 
Картината изглежда дори по-положително в сравнение с измерената през декември 2015 г., когато отново беше тествано това твърдение. Тогава по около 1/3 от анкетираните отговаряха с „да“ и с „не“. Очевидно уплахата от Brexit кара респондентите да „се хванат“ за по-сигурните и безопасни опции, а посланията за единство, които ръководителите на ЕС дадоха след референдума, по-скоро са сработили.
 
В същото време, ако през декември питането за разпад на ЕС звучеше по-абстрактно, сега този проблем вече има реални измерения и предизвиква и по-ясна структура на мненията – макар и емоционално оцветена, казват от „Галъп”.
 
В навечерието на референдума само 11% смятаха, че резултатът от него ще се отрази на техния живот, а 67% бяха на обратното мнение. Сега обаче 51% смятат, че напускането на Великобритания ще се отрази на живота на българите, а на обратното мнение са 30 на сто. 
 
Ако утре има референдум в България с въпрос дали тя трябва да остане част от ЕС, 61%  казват, че биха гласували за оставане, 20% - за излизане, а останалите 19% се колебаят.
 
Ако данните се изчислят само сред хората дали отговор, т.е. потенциалните участници в референдум, тогава подкрепа за оставане на България в Общността е около 75%, а за излизане - около 25%.
 
Хората с по-високо образование и доходи са и по-позитивно настроени към ЕС. Заедно с това, сред привържениците на левицата, по традиция е чувствителен евроскептицизмът, но дори и сред тях той не успява да надделее.