Използването им в атентати е добре установена тактика на терористите

Все още няма поета отговорност за нападението в Ница, в което мъж се вряза в множество, празнуващо френския национален празник, уби 84 души и рани 202 души. Поддръжници на „Ал Кайда” и на ИДИЛ похвалиха атаките в различни социални медии, но двете организации засега не са направили изявление за поемане на отговорност, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Използването на превозни средства в атентати е добре установена тактика както на „Ал Кайда”, така и на ИДИЛ, а също и на талибаните. Превозни средства са използвани в последните години и десетилетия за някои от най-кървавите атентати в света. 

По темата

На 3 юли атентат с микробус, управляван от атентатор камикадзе в центъра на Багдад, отне живота на 292 души и рани други 200 души. Отговорност пое ИДИЛ.

В Афганистан талибаните използваха по-рано тази година също микробус за нападение, в което загинаха 64 души и бяха ранени над 340 души. Атаката беше срещу правителствен конвой.

В Исламабад в Пакистан през 2008 г. камион с експлозиви, управляван от камикадзе, се взриви пред входа и унищожи хотел, като уби над 50 души и рани над 260 души.

В Израел също бяха извършени няколко атаки с коли, врязали се във военни или цивилни, чакащи най-често на автобусни или тролейбусни спирки. В други нападения дори бяха използвани трактори и булдозери. След тези случаи спирките бяха обезопасени срещу подобни нападения.

Най-смъртоносна атака с превозно средство беше тази в Бейрут от 1983 г. Тогава два камиона с експлозиви се врязаха в казарми, в които живееха американски и френски военни и убиха над 300 души.

През 1995 г. Тимъти Маквей уби 168 души, като взриви камион с експлозиви пред федерална сграда в Оклахома сити. В атаката бяха ранени над 680 души.

Във Франция на 22 декември 2014 г. мъж се вряза с кола в посетители на уличен коледен базар в град Нант и уби един от тях, а рани други деветима. Нападението стана ден след сходно нападение в Дижон, където мотоциклетист също се вряза в пешеходци и рани 13 от тях. И двамата нападатели, които оцеляха, са страдали от психически проблеми в миналото.

Терористични групи като ИДИЛ и „Ал Кайда” призоваха поддръжниците си да атакуват, използвайки каквито и да е средства. Атаките, вдъхновени от такива групи в последните години включваха самолети, булдозери, трактори, огнестрелни оръжия, ножове, мачете, експлозиви и коли.