Изпращат 230 военни на границата ни

Спецслужбите на крак. Премиерът свика две спешни съвещания. Обстановката се успокоява, но не съвсем. Така звучи накратко оценката на българските власти след двата рунда спешни совалки между премиера и службите.

Решението - струпваме още повече военни по границите, за да се застраховаме срещу всеки опит за натиск откъм Турция. Натам заминаха военният министър, началникът на отбраната и главният секретар на МВР. 

По темата

Бойко Борисов увери, че опасност от бежанска вълна към страната ни поне на този етап няма. Турция дава убежище на близо 3 милиона мигранти. На среща с турския посланик Сюлейман Гьокче Бойко Борисов получил уверения, че те си кротуват по лагерите и поне засега брожения сред тях няма.

Мобилизацията на властта у нас още снощи показа, че положението в Турция е сериозно. След спешните сбирки в два тура с всички ангажирани в сектор сигурност обаче днес Борисов успокои.

„Имам пълните уверения на всички, че границата няма да бъде поставена под натиск”, коментира той.

С други думи - няма опасност от инвазия на хиляди бежанци от Турция към нашата страна, но при успех на преврата положението щяло да е друго.

„Ние тогава ставаме първа сигурна страна и знаете какво значи това. Трябва да приемеш всички, които бягат. Така че засега се разминахме”, заяви Борисов.

Уверенията, че Анкара държи положението под контрол дойдоха както от родните служби, така и от посланика на Турция Сюлейман Гьокче, който също гостува на премиера.

Самият посланик замълча. На срещата обаче наред с поздравите и пожеланията от правителството си предал и нуждата от общи действия между двете страни, ако бежански поток все пак тръгне.

„Някъде между 230 войници сме подсилили допълнително гранична полиция, защото може да се очаква все пак натиск”, поясни премиерът.

Все пак властта у нас се надява напрежението в южната ни съседка да не ескалира повече, а службите били в готовност за обратното. Остава в сила настойчивият призив на властите българите да отложат всякакви пътувания към Турция.

В разпространено изявление на държавния глава Росен Плевнелиев се казва, че за България” стабилността и мирът в Турция са от първостепенно значение, както и спазването на човешките права”.

„Следим внимателно ситуацията в нашата съседка, осъждаме проявата на всякакви форми на насилие и подкрепяме демократично избраните институции в Турция”, заяви Плевнелиев.