Задържан е и Али Язъджъ - главен военен съветник на турския президент Реджеп Ердоган

Масова чистка след неуспелия преврат в Турция. Ердоган хвърли над 6000 души в затворите. А турците излязоха по улиците, за да празнуват.
 
По последни данни около 290 души са загинали по време на неуспешния опит за преврат, а около 1500 са ранените. 
 
Задържан е главният военен съветник на турския президент Реджеп Ердоган - Али Язъджъ, както и главният военен съветник на единайсетия турски президент Абдуллах Гюл - Исмаил Гюнешер.

Около 100 наши сънародници все още са блокирани в Турция. След нощта на сблъсъците посолството ни е откликнали на стотици молби за помощ.

„В началото можехме да помагаме само морално по телефона. Има още хора, които са на почивка, не препоръчваме да се пътува в Турция. Все още не е стабилизирано”, заяви консулът Ангел Ангелов.

За българите, които живеят там от много години обаче проблем няма. Няма и страх или напрежение.

„Аз съм турчин, това е моята армия. Не ме е страх да изляза пред танковете”, заявява Беркант.

А като Беркант мислят милиони други турци. Всички онези, които застанаха на пътя на танковете.

А танковете отново са по улиците, но не за да плашат хората, а за да са фон на снимките им. Личат си следите от обувки и хвърляните камъни.

А военното положение беше изместено от празнично настроение. Хиляди излязоха по улиците на града, за да отбележат победата над военния преврат.

Обединение - това е донесъл превратът на Турция и на управляващите, според хората там. А това породи слухове, че атаката на групата военни е била дирижирана умишлено от властта.