Негови последователи са обвинявани за преврата в Турция

"Не се страхувам за своята лична сигурност, макар че бях предупреден". Това заяви в САЩ духовният водач на движение „Хизмет“ Фетуллах Гюлен в интервю за американски медии, цитирано от БГНЕС.

Гюлен обясни, че по-рано е живеел спокойно в обикновена „дървена къща“, а сега се е преместил в „сграда със стоманена конструкция“, след като негови симпатизанти са го предупредили за опасностите, на които е изложен.

Той добави, че през последните дни по негов адрес управляващите в Турция са изговорили много неверни неща. По тази причина се съмнява, че те биха възприели като добронамерено всяко негово изказване.

Турските власти твърдят, че вдъхновители на опита за преврат са привържениците  движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Самият Гюлен, който в момента живее в САЩ, отхвърли обвиненията на Ердоган за свое участие в опита за преврат. Турция поиска от САЩ да й предаде Гюлен и дори заплаши с преразглеждане на приятелските си отношения с Вашингтон, ако това не се случи. Държавният секретар Джон Кери заяви, че Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за неговото екстрадиране.

Кадри:  Агенция БГНЕС/ Вестник "Заман" - България.