Темата "Турция" влезе в дневния ред на срещата на външните министри

Европейският съюз предупреди Турция да не използва опита за преврат, за да прави чистки.  А Германия добави, че ако Анкара възстанови смъртната присъда, автоматично прекратява кандидатурата си за влизане в Европейския съюз.

По темата

Темата "Турция" влезе извънредно в дневния ред на срещата на министрите на външните работи, към която се присъедини и американският държавен секретар Джон Кери. 

Бързите масови арести  в Турция часове след потушаването на опита за преврат обезпокоиха европейските столици. А общото становище е, че репресивните мерки приличат по-скоро на разчистване на сметки с опозицията на турския президент Реджеп Ердоган, отколкото на опит за възстановяване на нормалното всекидневие в Турция. 

Снимките и любителските видеоклипове на стотици полуголи арестанти, които полицията бие, унижава и товари на затворнически бусове възмутиха министрите. Според Европа притеснително е, че чистката изглежда предварително подготвена, още преди опита за преврат. Затова Брюксел предупреди Анкара да не се погазват човешките права, а Германия предупреди, че връщането на смъртното наказание ще сложи спирачка на плановете на Анкара да влезе в Съюза.

От Брюксел българският външен министър Даниел Митов  защити и решението си да не позволи на посланичката ни в Турция Надежда Нейнски да коментира събитията от последните дни. "Нито един посланик в такава ситуация не може да си позволи да прави публични изявления. Публичните изяви и послания се централизират в случая”, заяви Митов. В ролята си на външен министър в Брюксел дебютира Борис Джонсън - човекът, който се превърна в лице на кампанията за излизането на Обединеното кралство от Евросъюза.

“Посланието, с което идвам при нашите приятели е, че ще изпълним желанието на нашите хора да напуснат ЕС, но това не значи, че напускаме Европа”, заяви Борис Джонсън.  

В Брюксел, американският държавен секретар Джон Кери коментира исканата от Анкара екстрадиция на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, когото Ердоган посочи като организатор на преврата. Кери беше категоричен, че турските власти трябва да представят "реални доказателства, а не твърдения".

Репортер: Антоанета Николова