В момента в лагера има само 260 души

Строят спортна площадка в центъра за бежанци в Харманли и то в момент, в който от близо година броят на чужденците в центровете е намалял в пъти. 

По темата

Спортната площадка трябва да е готова до октомври. Тя ще струва 130 хиляди лева и ще е с размери близо 200 кв.метра. След това предстои изграждането и на детска площадка. 

Парите са от Европа и са договорени през 2012-та.  „Ако не успеем да изпълним тези дейности, тази финансови средства ще бъдат изгубени”, твърди заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров. 

В лагера в Харманли обаче в момента има едва 260 бежанци. Почти веднага след пристигането си бежанците заминават към София или Западна Европа.

„ Напускат без разрешение. Някои напукат още в същия ден, някои - след седмица, някои - след 10 дни, не знам какви са им мотивите. 72 часа, след като установим, че един човек го няма на територията на центъра, ние уведомяване органите на МВР и Дирекция „Миграция”, обясни директорът на центъра Йордан Малинов. 

Откритите от полицията обявени за издирване чужденци са много малко. А повишаване на броя на бежанците, които в момента са общо 1200 във всички центрове в страната, не се очаква, дори и след събитията в Турция, от където обикновено пристигат те.

Около 200 са към момента имигрантите, които България иска да върне в Турция по така и незаработилата спогодба за реадмисия.

Репортер: Димитър Иванов