Граничарите задържат средно по 200 нелегални мигранти на ден

На българо-турската граница на мястото, където продължава изграждането на защитна ограда. Граничните власти обясняват тази мярка с това, че изключително много помага за намаляване на миграционния натиск. Само за изминалото денонощие на границата доброволно са били върнати 94-ма души. Голяма роля за това да се ограничи миграционния натиск има и съвместната работа между служителите на „Гранична полиция” и армията, които са командировани там от края на миналата седмица.

По темата

В петък приключи дежурството на първата смяна военни, командировани на границата с Турция - общо 230 души. Групата помогнала много на граничарите.

Въпреки че след неуспелия преврат в южната ни съседка на границата ни е спокойно, униформените са в готовност да посрещнат засилена бежанска вълна. И то в момента, когато нелегалните мигранти търсят нови начини да влязат в страната ни. За последните два дни 29-има чужденци са открити във влакове на граничния пункт „Капитан Андреево”. Средно на ден граничарите задържат по около 200 души.

Оградата по границата трябва да бъде завършена до края на годината. В района на Малко Търново се изграждат около 28 км от защитното съоръжение. От МВР са готови да засилят патрулите - не само по суша, но и по вода.

При нужда ще се командироват полицаи и жандармеристи.

Поне засега от МВР не очакват бежанска вълна от Гърция към България. И уверяват, че при евентуално засилване на миграционния натиск има достатъчно ресурс, с който да се противопоставят на подобен процес.

Репортер: Цеца Алексова