Той е получил бежище у нас през декември 2013-а

Атентаторът от Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 година до средата на 2014-а. Това съобщиха главният секретар на МВР комисар Георги Костов и председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.

27-годишният сириец, който се взриви в нощта срещу понеделник в баварския град Ансбах близо до сцената на музикален фестивал и рани 12 души, е получил убежище у нас през декември 2013 година. Той е регистриран в Регистрационно-приемателен център в квартал „Овча купел” в София, поясни от своя страна Петя Първанова. Няма информация да е имал сблъсъци с полицията.

„През декември 2013-а получава хуманитарен статут, който му дава право да се придвижва на територията на България и Европейския съюз. През септември 2014-а в Агенцията за бежанците се получава запитване от ФРГ, че такова лице при тях също е подало молба за закрила и те желаят по процедурата на Дъблинския регламент да го върнат обратно в страната. Ние обаче ги информирахме, че лицето вече има предоставен статут и съответно вече не попада в категориите лица, които подлежат на връщане по регламента от Дъблин. След което няма постъпило друго запътване или кореспонденция в агенцията за бежанците”, обясни още Първанова.

По последна информация на вестник "Билд" името на атентатора е Мохамед Делеел. Дали той е влезнал в България сам или със семейството си, българските власти не можаха да кажат. 

Припомняме, че по-рано днес говорител на германското вътрешно министерство заяви, че сириецът е трябвало да бъде депортиран в България. Той не е бил депортиран у нас, както било предвидено, заради неговата "психологическа нестабилност". Имал склонност към самоубийство и известно време се е лекувал в психиатрична клиника. Атентаторът два пъти е опитвал да се самоубие.

През декември 2014 г. молбата му за убежище в Германия е била отхвърлена. Тогава властите взели решение да го върнат в България, където бил първоначално регистриран. На съда обаче били предоставени резултати от медицинския му преглед, които говорят за психическа неуравновесеност и затова депортирането му било отложено.

Стана ясно още, че в мобилния телефон на сириеца е бил намерен видеоклип на арабски, който показва, че става дума за терористична атака, каза вътрешният министър на провинцията Йоахим Херман. Преводът на записа показва, че той ясно обявява, че действа в името на Аллах и дава клетва пред лидера на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади, че ще отмъсти на германците, защото те убиват мюсюлмани. Според министъра след това видео няма съмнение, че става дума за терористична атака от ислямистки подбуди. По-късно ИДИЛ пое отговорност за терористичния акт.

След събитията в Германия отново се заговори за промени в законодателството - и по отношение на наказанията, и по отношение на бежанците, за да се избегнат следващи подобни инциденти.

Репортери: Марина Цекова, Ина Гълъбова