Според Киличдароглу това би засегнало опитите за насърчаване на демократичните ценности в страната

Лидерът на турската опозиционна Републиканска народна партия (РНП) Кемал Киличдароглу заяви, че властите в страната не трябва да се занимават с „лов на вещици“ след неуспешния опит за преврат в страната. Според него това също така би засегнало всички опити за насърчаване на демократичните ценности в страната.

По темата

„Тези, които не участват (в преврата), не трябва да бъдат хвърляни в огъня заедно с виновните. Започването на лов на вещици хвърля сянка върху всички усилия, които се правят по пътя на демокрацията“, каза той в интервю за „Асошиейтед прес“, цитиран от БГНЕС.

По неговите думи е необходимо да бъдат открити реалните извършители на преврата и ако властта излиза от рамката на закона, то няма да се отличава от самите престъпници. Той също така определи като недопустими задържанията на журналисти в Турция, само заради това, че „изразяват своето собствено мнение“.

По отношение на духовника Фетхуллах Гюлен, лидерът на РНП заяви, че ако има реални доказателства срещу него, то той трябва да бъде върнат в Турция.