Това сочи проверка на Върховната административна прокуратура

Делата в МВР не се разпределят на случаен принцип, сочи проверка на Върховната административна прокуратура. 

В следствените отдели, прокуратурите и съдилищата действат утвърдени програми за случайно разпределение по електронен път. Случайното разпределение е гаранция за липса на субективна намеса при определяне на конкретния разследващ орган и конкретния магистрат, на които делото се възлага, коментират от ВАП.

По темата

Изискването за разпределение на досъдебните производства в МВР на принципа на случайния подбор обаче не се спазва, установи проверка на Върховната административна прокуратура. Изключение правят само областните дирекции на МВР-Разград и МВР-Кюстендил, както и районното полицейско управление в Асеновград.

Във всички останали структури на МВР случайно разпределение на образуваните наказателни производства между разследващите полицаи не съществува. В част от областните дирекции не са издавани каквито и да е заповеди за начина на разпределяне на делата - например -  Плевен, Стара Загора. Масово разпределението се извършва от съответните началници на полицейски управления или вътрешни звена. Няма случайно разпределение в централните структури на МВР – ГДБОП, ГДНП и ГДГП. Там делата се разпределят от началниците на сектори или отдели, показва още проверката.