Това реши Специализираният наказателен съд

Специализираният наказателен съд остави в ареста трима от обвинените полицаи, а един от тях остава под домашен арест.

Припомняме, че четиримата служители на реда, която бяха арестувани при спецакция на вътрешна сигурност на МВР са обвинени в осигуряване на чадър за трафиканти на хора, както и в лично участие в превоза на нелегални мигранти.

За ръководител на групата се смята Георги Жеков, който според държавното обвинение е давал указания на другите четирима за това кои коли да се пропускат.

Основният свидетел Ивайло Николов не присъства на заседанието. Стана ясно, че срещу него има повдигнати отделни обвинени за трафик на бежанци.

По темата

От своя страна обвинените в трафик на мигранти полицаи заявиха, че не са виновни и поискаха по-лека мярка за неотклонение. В случай на жалба или протест от страна на обвиняемите съдът определи повторно заседание на 4 август от 9 часа.

Според адвокатите им няма реални доказателства за това, че са участвали в схема за трафик на мигранти от Турция към Сърбия през България.

В същото време обаче, прокуратурата изнесе данни, че са събрани веществени доказателства като симкарти, телефони, валута и големи суми пари в апартаментите и колите им. Имало и свидетелски показания, че те са давали указания за служителите, които са на смяна и за начина, по който мигрантите да преминат границата.

Защитата на полицаите заяви, че решението ще бъде обжалвано.