Бююк най-вероятно е мъжът, който Турция ще поиска да й върнем

Абдулах Бююк най-вероятно е мъжът, който Турция ще поиска да й върнем. Издирваният
По темата
гюленист обаче не е у нас, твърди "24 часа". Според изданието, той е влязъл в България през февруари, искал е убежище, било му е отказано, но не е екстрадиран.
Турска официална делегация ще поиска от България екстрадирането на лице, заподозряно във връзки с духовника Фетулах Гюлен и в участие в подготовката на опита за преврат в южната ни съседка на 15 юли. Турският външен министър направи това изявление на площада в Анталия, където участва в голям митинг в защита на демокрацията, заедно с хиляди граждани. Той не уточни кого има предвид, но подчерта, че човекът е отишъл преди опита за преврат в България: 
 
След излизането на тази информация от министерството на правосъдието официално обявиха, че след 28 юни в страната не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция. Същевременно, министър Екатерина Захариева обяви, че преди 28 юни има общо четири искания, като в едното малкото име съвпада - Абдула.
 
Междувременно, от прокуратурата съобщиха, че естрадицията на Абдулах Бююк е била поискана от Турция преди опита за преврат, предаде БГНЕС.

"Искането за екстрадиция на Турция тогава е било заради разследване на лицето за предполагаеми връзки с терористични организации“, заявиха от Прокуратурата.

„Софийски градски съд не е допуснал екстрадицията, като е приел, че лицето се иска по политически причини. Решението на СГС е потвърдено от Апелативен съд-София“, уточниха от там.

От там обясняват, че „след опита за преврат Република Турция е поискала от ПРБ и Министерство на правосъдието преразглеждане на случая. Позицията на ПРБ е, че това искане е процесуално недопустимо, тъй като има влязъл в сила съдебен акт – за тази позиция на ПРБ турската държава е уведомена“.

„До момента не е постъпвала нова молба за екстрадиция на Абдулах Бююк“, заявяват от Прокуратурата в отговор на въпросите на БГНЕС.

По-рано от министерството на правосъдието обявиха, че не е постъпвало искане от компетентен орган в Турция за екстрадиция след 28 юни. 
 
Вижте интервюто на Бююк, дадено за "Събуди се" през март.