Репортерът на Новините на NOVA Ина Гълъбова се срещна с него през март в ареста на софийското следствие

По темата

Властта в Турция смята, че у нас се намира човек, свързан с военния преврат от 15 юли, стана ясно от изказване на външния министър на страната Мевлют Чавушоглу.

На митинг в Анталия той заяви, че ще изпратят делегация в България, за да изиска екстрадирането му. Чавушоглу не даде повече информация за това кой е човекът, но бил свързан с организацията на Фетуллах Гюлен. Името, което се появи в медиите, е Абдуллах. В отговор министърът на правосъдието Екатерина Захариева коментира, че през март е имало искане за екстрадиране на мъж с такова име, но съдът е отказал.

От българската прокуратура обявиха, че Турция е поискала екстрадиция на лицето Абдулах Бююк преди опита за преврат.

Той е турски бизнесмен, следствен по дело за тероризъм  в родината си. Бизнесменът има опозиционни възгледи и според българските му адвокати именно затова процесът срещу него в Турция може да се превърне в поредната саморазправа с идейните опоненти на властта. Затова защитниците му настояват екстрадицията да бъде отказана.Кой е Абдулах Бююк?

Абдуллах Бююк идва в България през февруари, с надеждата да пренесе бизнеса си тук и да търси политическо убежище. Завършва обаче с белезници, понеже в Турция е следствен. Репортерът на Новините на NOVA Ина Гълъбова се срещна с него през март тази година в ареста на софийското следствие.

Разговора ѝ с него гледайте във видеото по-долу!