Надцакването с номинациите започна

Ще има ли битка генерал срещу генерал на президентските избори тази есен? Досегашният шеф на ВВС Румен Радев е най-спряганата кандидатура от страна на БСП. Миналата седмица пък премиерът Бойко Борисов намекна, че може и самият той да се кандидатира на президентските избори. 
 
„В началото на лятото в центъра на вниманието бяха жените президенти, сега като че ли на масата са сложени генералите президенти”, коментира Боряна Димитрова, социолог в „Алфа рисърч”. 
 
„Името на генерал Радев се появи като компромисен общ знаменател между търсеното обединение в ляво. Това е една фигура, която не попада под ветото на двете партии. Все пак ми се струва, че две неща може да минират тази кандидатура”, коментира социологът. 
 
По думите ѝ това е кандидатура на Корнелия Нинова, но публично беше лансирана и се припознава много силно от Георги Първанов именно като негова кандидатура.
 
„Знаем колко силна е ревността в БСП, кандидатурата да не идва от по-малкия партньор. Това е един от евентуалните препъни камъни – да бъде убедена БСП, че това е автентична кандидатура на БСП, а не просто подкрепена от БСП”, коментира Боряна Димитрова. 
 
 
„Имам предвид взимането на един външен човек, лансиран като експерт в своята област. Много малко знаем за генерал Радев. Когато не си бил в рамките на дадена партия, когато не си израснал, винаги тегне съмнението в една кризисна ситуация”, коментира социологът. 
 
По думите ѝ в голяма част от обществото има съмнение дали армейските генерали трябва да влизат в политиката. 
 
„Българинът обича своята армия, своите бойци. И генералите си тежат на мястото в армията. Генералите в политиката раждат доста сериозна несигурност, опасения”, коментира Димитрова. 
 
Според нея има и разлика в това, когато влизат в политиката като кмет, както е при премиера Бойко Борисов, и когато тръгваш направо към президентския пост. 
 
„Една номинация на Борисов за президент има няколко безспорни електорални плюса. Той е лидер на най-голямата партия, съответно с висока подкрепа. Има възможност да събира подкрепа на по-голяма част от българите, отколкото за ГЕРБ. Показал е и своите качества”, заяви Димитрова.
 
Рисковете обаче се състояли в това, че евентуалният избор на Борисов за президент отваря пътя на три вида избори – за нов лидер на ГЕРБ, нов министър-председател, може да отвори пътя и за нови парламентарни избори. 
 
Повече гледайте във видеото!