Проектът за футуристично превозно средство, което избягва задръстванията по пътищата бе посрещнат скептично

Футуристичен повдигнат автобус, който избягва задръстванията по пътищата, като се движи над автомобилите.

Този проект на китайска компания привлече световното медийно внимание, но може би е прекалено хубав, за да е истински, предупредиха китайски медии, отбелязвайки, че става въпрос за нереалистична технология и вероятно за измама, предаде Франс прес.

Разпространените тази седмици снимки са впечатляващи - на тях се вижда прототип на революционен автобус, който бавно се придвижва върху отсечка от път в Цинхуандао в Северен Китай, докато два автомобила се движат между колелата му под повдигнатия му корпус.

Странното возило се задвижва с електричество и се придвижва по релси, поставени от двете страни на пътя. В окончателния си вариант автобусът ще може да превозва 300 пътници с максимална скорост 65 км/ч.

Идеята за задвижван с електричество автобус бе представена за пръв път през 2010 г. Китайски журналисти обаче бързо демонстрираха скептицизма си. В. "Глоубъл таймс" не само изрази безпокойство за сигурността по пътищата, но и се усъмни, че проектът е осъществим. Тъй като дължината на возилото е 22 метра, минаването по всяко дори малко кръстовище ще е сериозно предизвикателство за него. Височината му - близо 5 метра, пък няма да му позволи да минава под мостове за пешеходци, нито да се движи в градски тунели.