Евроагенцията праща хора, коли с термокамери и екипи с кучета

Фронтекс - европейската агенция за охрана на външните граници на ЕС, реши да подсили съвместната операция в България в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли, пише вестник „24 часа” в неделното си издание.
По темата
 
В близките седмици Фронтекс смята да прехвърли на границата с Турция допълнителен персонал, включително екипи с обучени кучета, както и коли, оборудвани с термокамери. Ще бъде засилено и наблюдението на българо-сръбската граница, казва заместник изпълнителният директор на организацията Брент Кернер.
 
Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут, се казва в изявление на Еврокомисията.
 
Служителите на Фронтекс ще оказват помощ на българските си колеги на граничните пунктове за откриването на лица, които се опитват тайно да проникнат на територията на страната в автомобили, автобуси и влакове.
 
В момента Фронтекс има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция. Други 19 служители наблюдават границата със Сърбия. 
 
Още интересни теми от неделния печат гледайте във видеото.