Турция готова за "Турски поток", Москва маха ограниченията за турските фирми

 

По темата

Дългоочакваната среща Путин - Ердоган вече е факт. С един час закъснение президентите на Русия и Турция се срещнаха в Санкт Петербург. 

"Русия и Турция искат възобновяване на диалога", заяви президентът Владимир Путин в началото на срещата. Двамата лидери започнаха срещата си с ръкостискане. 

"Турция е готова да осигури доставките на природен газ по газопровода "Турски поток", обясни Ердоган след срещата.

"Русия знае за готовността на България да се възобнови проекта за газопровод "Южен поток", но се необходими железни юридически гаранции от Европа", изтъкна Путин.

Той обясни още, че Москва възнамерява поетапно да премахва ограниченията за турските компании и окачестви преговорите с Ердоган като конструктивни и важни за двете страни.

„В региона очакват от нас с вас твърде много политически решения“, обърна се Ердоган към Путин, който пък заяви, че Русия и Турция имат общо разбиране за борбата с тероризма.

Освен това турският президент покани руските колеги на поредното заседание на Съвета за сътрудничество на най-високо равнище, оглавяван от президентите на двете държави и включващ буквално всички ключови министри. Заседанието се планира за 2017 година.

Във връзка с неуспелия преврат и събитията след него Путин заяви: „Искам да изразя надеждата, че под вашето ръководство страната ще се справи с този проблем и редът, конституционната законност ще бъдат възстановени“.

Ердоган благодари на руския си колега за подкрепата. "Наистина вашето обаждане веднага след опита за преврат много зарадва и мен лично, и моите колеги, и нашия народ. Колко нашият народ се обявява срещу всякакви опити за преврат и колко иска демокрация, беше показано в неделя, когато бе организират в подкрепа на демокрацията“, подчерта Ердоган.

Турция свали руски военен самолет в края на 2015-а. Последваха икономически санкции и взаимни заплахи. Само за година руските туристи в Турция намаляха с 87 процента, което нанесе сериозни загуби.

В момент, в който отношенията на Турция и Съединените щати също са обтегнати, Ердоган се надява, че сближаване с Путин ще накара Запада да се замисли. От неуспешния опит за преврат насам нито един западен лидер не се е срещал с Реджеп Ердоган, за да изрази подкрепа.

Турският президент подчерта този факт преди да замине за Санкт Петербург.