Мнозинството от съдебния състав отказа да измени мярката му за неотклонение

Апелативният спецсъд не пусна от ареста бившия шеф на ДАИ Цветелин Цветанов, информира БГНЕС.

Мнозинството от съдебния състав отказа да измени мярката му за неотклонение. Освен него жалба бе подал и друг обвинен по това дело Тихомир Вълчев, който също остава в ареста. Председателят на съдебния състав съдия Даниела Росенова, подписа определението с особено мнение. Според нея няма реална опасност от извършване на друго престъпление при по-лека мярка.

По темата

Защитата смята, че 4 месеца в ареста е достатъчно.

„От доста време не се водят никакви следствени действия. Тези хора седят в ареста, а турският гражданин, който уби двама души в България, го пуснаха още на следващия ден под „домашен арест” и той изчезна моментално. Така че критерият в съда е малко по-различен спрямо определени хора. В дадения случай всичко е свързано със шума, който се вдигна по това дело”, каза адвокат Константин Симеонов, който е защитник на Тихомир Вълчев. Той обясни, че в ареста има още един човек от първоначално задържаните. 

Самият Цветелин Цветанов днес заяви пред съда, че иска по-лека мярка. Той говори и за здравословното му състояние, което се е влошило в ареста. Стана ясно, че това е гастрит. Експерти са посочили необходимостта от провеждане на изследвания, но и че това заболяване не пречи на престоя му в ареста.

Припомняме, че според прокуратурата групата е извършвала престъпната си дейност от началото на февруари 2015 г. до 30 март тази година. Общата сума, открита в домовете на участниците в групата и техни роднини, е над 800 000 лв., като само от дома на Цветелин Цветанов сумата е 175 000 лв., а от дома на неговия тъст в Долни Дъбник - 401 900 лв. При останалите обвиняеми са открити 220 000 лв.