Ресурсите на планетата ни не стигат вече

Природните ресурси, които Земята може да възстанови в рамките на една година, са изразходени. Денят, в който човечеството буквално започва да жиевее „в заем” към природата, е известен като „ден на надхвърлянето“.  През тази година той е бил на 8 август. 
 
Разполагаме единствено с нашия дом. Но харчим значително повече от това, което Земята може да ни даде. 
 
„В момента така както потребява човечеството, се изчислява, че имаме нужда от 1,6 планети”, обяснява Иван Радев, Световен фонд за дивата природа. 
 
 
„Консуматорството води до експлоатация на природните ресурси, които застрашават възможността Земята да обезпечи и изхранването, и оцеляването на човечеството”, коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 
 
Разрешение ли е да спрем прогреса и безогледната консумация. Без десерт на обяд, без душ всеки ден?
 
„Ние не казваме на хората не потребявайте, не използвайте ресурсите, ползвайте ги, но искаме да насочим всички към устойчивата им употреба”, обясни Иван Радев. 
 
Не става въпрос да заживеем като прародителите си, първобитните хора, в наколни жилища или пещери, в лов и търсачество. Става дума за малко пресметливост. Защото иначе сме на заем, този път към природата. А заемите никога не са добра стратегия. 
 
Когато става въпрос за ресурси трябва да се посочи, че не става въпрос само за вода, храна и петрол. Те включват и  въглерода, който вече е толкова, че горите и океаните не могат да го абсорбират.