На какво се дължи загубата на концентрация в службата?

Всяка седмица 54% от българите се чувстват изморени на работното си място. Умората се дължи на различни фактори, един от които е количеството вода, което приемаме в рамките на деня. Данните от национално проучване на "Алфа Рисърч" потвърждават, че над 2/3 от хората, които не пият достатъчно вода по време на работа, се чувстват изморени поне веднъж седмично.

Изследванията показват, че дори 1-2% дехидратация на тялото афектират върху работните ни резултати с цели 10%. Това, което повечето хора не знаят е, че чувството на жажда се появява чак, когато дехидратацията е вече факт, а тялото и умът ни страдат. Крайните резултати са умора, загуба на концентрация, затруднение в осмислянето на информация, намаление на ефективността.

По темата

Често причините за недостатъчния прием на вода се дължат на липса на време, стрес, подценяване рисковете от дехидратацията, както и на факта, че едва 39% от българските работодатели осигуряват вода на служителите си.

Когато човек е дехидратиран, той е по-склонен към раздразнителност, когнитивните му функции се нарушават, концентрацията също, а по време на шофиране това може да има тежки последици.

Според изследване, публикувано в  “Physiology & Behavior“ –  издание на „International Behavioral Neuroscience Society“  - шофьор, карал в продължение на два часа дехидратиран, прави двойно повече грешки от своя колега, който е приел необходимото му количество вода. За този тест хидратираните шофьори са приемали по 200 мл вода на всеки час, докато дехидратираните са получавали едва 25 мл. Крайното заключение е, че дехидратацията влияе на краткосрочната памет и понижена бдителност.

Ползите от добрата хидратация са много. От една страна достатъчният прием на вода подобрява настроението и издръжливостта на физически и психически натоварния. От друга, хората които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което неминуемо води до по-високи професионални резултати. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели, сочат проучванията.