През юли ВКС отмени наложените им присъди и върна делото за ново разглеждане

Апелативният съд в Пловдив започна днес ново разглеждане на делото срещу Ахмед Муса Ахмед и 12 имами, обвинени в престъпление срещу мира, предаде БГНЕС.

По темата

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби.

През юли Върховният касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

Защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на Върховния касационен съд, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.

Адвокатът Илиян Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не беше удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева.

Адвокат Илиян Василев заяви, че Муса е „пришит” към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.

Днес Ахмед Муса е в съдебната зала във видимо добро състояние и разположение на духа.