2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално

Ръст на минималните доходи, образование, здравеопазване, модерна и боеспособна армия. Това са основните приоритети на Бюджет 2017, чийто проект обяви Министерството на финансите.

460 лева ще е минималната работна заплата от януари. Планираното увеличение с 40 лева ще е за тригодишен период.

Очаква се приходите в хазната догодина да са 22 милиарда лева, а разходите малко над 11 милиарда.

Според прогнозата инфлацията ще е 1.5%. А икономиката ще расте с 2,5 на сто.

Държавата ще отпусне повече пари за образование - и по-конкретно с 41 милиона повече от парите тази година. Планирано е увеличение на учителските заплати.

За отбраната също ще има повече пари - с 80 милиона над сегашния бюджет.

И от бюджета на държавата - към бюджета на всички нас. Според КНСБ над 2 милиона българи живеят под прага на бедността - под 297 лева месечно на човек. Данните са за последното тримесечие. Според изследването, 2 235 лева са необходими на четиричленно семейство, за да живее нормално. Според КНСБ обаче всеки трети българин живее в материални лишения.

Около 78.5% от домакинствата в страната живеят с общ доход на един човек под необходимите средства за издръжка на живота. Запазва се високият дял на домакинствата, които са принудени да се ограничават в разходите, след като доходите им изостават от необходимите средства за издръжка на живота. 

По темата

Това са част от изводите от редовното проучване за издръжката на живот на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Проблем остават ниските трудови възнаграждения, а започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от „капана на бедността”.

Тези изводи се потвърждават и от последните данни от изследването SILC на Евростат за 2015 г. 41.3% от населението у нас е изложено на „риск от бедност и социално изключване“. България е държавата-членка на ЕС, отчитаща най-висок дял на лицата, намиращи се в риск от бедност или социално изключване. След страната ни се нареждат Румъния и Гърция. Така България запазва лидерската си позиция в ЕС по този показател.

Страната ни е начело и по дял на хората, живеещи в тежки материални лишения (34.2%), следвана от Румъния (22.7%) и Гърция (22.2%). Всички тези данни дават основание да се твърди, че няма чувствителни промени в икономическо благосъстояние на населението. Броят на живеещите лица в бедност намалява, но българското общество не е станало по-богато.

2235 лева са нужни на четиричленно семейство, за да могат да живеят нормално през септември. Това включва разходите за храна, за поддържане на жилището, здравеопазване, образование, транспорт и почивка. Средната издръжка на живота на едно лице от четиричленно домакинство е в размер от 558,82 лв.

Междувременно равнището на безработица продължава да спада и достига до 8%. Дълготрайно безработни – без работа над 1 година, са около 161 000 души (60.6%).  Доходите от труд нарастват със 7.5%, но потреблението на домакинствата продължава да бъде свито, при това в условия на дефлация. Освен това се наблюдават затихващи темпове на разходите за крайното потребление на домакинствата.