Вторият се намира между клавиатурата и екрана

Епъл представи новия McBook Pro. Минаха няколко години, откакто компанията пусна последната версия на луксозния си лаптоп. Сега чакането приключи.

Тим Кук излезе, за да представи това, над което компанията работи през цялото това време. Това се случи на 25-годишнината от излизането на първия ноутбук на компанията (PowerBook), уточнява Тechcrunch.

Забележителното в новия модел е вторият дисплей, който се намира между клавиатурата и екрана. Apple са го кръстили TouchBar - мини дисплей, който премахва редица функционални хардуерни клавиши. Пространството представлява малък мултитъч екран, чрез който може да се извършва широка гама от различни задачи - от показване на предикативно въвеждане на текст, до опции, които зависят от приложението, с което работи потребителят в момента.

Според компанията, това е най-тънкият и лек вариант на Pro към днешна дата. 13-инчовата версия на лаптопа е с дебелина 14.9 мм с тегло около 1,36 кг. 15-инчовият модел е дебел 15,5 мм (с 14% по-малко от предшественика си), и тежи 1,7 кг. Що се отнася до останалата част от хардуера, тя също е претърпяла ъпгрейд.

15-инчовият вариант версия разполага с 67% по-ярък дисплей с 67% по-висок контраст и цветова гама, която е с една четвърт по-ярка, отколкото при предходния модел, както и подобрени високоговорители. Вътре ще откриете процесори Intel Core i5 и i7, снабдени с нова охладителна система, която обещава да бъде по- тиха и ефективна в отвеждането на топлината. Предишните версии на лаптопа имаха проблеми както с шума, така и с прегряването.

Според компанията, графичната производителност на новия модел са подобрени, а скоростта му е със 130 процента по-висока от предшественика.

Цената на новия Pro варира от 1 499 долара до 2 399 долара в зависимост от размера му и наличието на TouchBar.