Абу Бакр ал Багдади е най-издирваният човек на планетата

Лидерът на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади е фигура, обвита в мистерия.

От сподвижниците си от терористичната групировка той е провъзгласен за „халиф" на всички мюсюлмани. За останалия свят Багдади е един от най-издирваните джихадисти. Вашингтон дори предложи награда от 10 млн. долара за залавянето му, пише БТА.

Той обаче остава невидим, докато ИДИЛ продължава да разпространява купища снимки и видеоклипове от офанзивите и издевателствата си.

СНИМКИ НА ВОДАЧА НА ИДИЛ ВИЖТЕ ТУК

За две години „халиф Ибрахим" се е появил в едно-единствено видео, заснето в джамията в Мосул и разпространено през юли 2014 г. С посивяла брада, тъмна чалма и дрехи, дни след обявяването на халифат в обширна територия под негов контрол в Сирия и Ирак, той заповядва на всички мюсюлмани "да му се подчиняват".

„Ал Фуркан" - медия, свързана с ИДИЛ, разпространи в четвъртък аудиопослание, в което глас, представен за този на Багдади, призовава своите войници да окажат съпротива срещу действията на иракската армия в Мосул. Военните предприеха масирана операция в града в средата на октомври. Предишното си публично изявление Багдади направи през декември 2015 г.

По темата

Непознатата страна на най-издирвания човек на планетата

Багдади "има мистериозна страна, което произтича от това, че е преживял множество опити да бъде ликвидиран", каза през юни 2015 г. Аймен ат Тамими, експерт от американския мозъчен тръст "Близкоизточен форум".

Според документ на иракските тайни служби Багдади, роден през 1971 г. в град Самара, има докторска степен по ислямски изследвания и е бил преподавател в университета в град Тикрит в Северен Ирак. Той има четири деца, родени в периода 2000-2008 г. - от първата си жена, а след това и един син – от втората.

В интервю за шведски вестник от май 2016 г. Саджа ал Дулайми, която го напуснала след три месеца брак, го описва като „обикновен глава на семейство", университетски преподавател, обожаван от децата.

Багдади се включва в бунта в Ирак малко след американската инвазия през 2003 г. и лежи в затворнически лагер на САЩ.

През 2005 г. американските сили обявиха, че са ликвидирали Абу Дуаа (едно от прозвищата му) при въздушен удар, но през 2010 г. той се появи отново начело на ИДИЛ в Ирак - иракски клон на „Ал Кайда”.

Впоследствие Багдади успя да превърне тази групировка в най-могъщата, богата и свирепа джихадистка организация на планетата.

Използвайки гражданската война в Сирия и нестабилността в Ирак, тя се установява в Сирия през 2013 г., преди да предприеме мълниеносна офанзива в съседен Ирак през юни 2014 г.

Багдади на практика отказва да изпълни заповедта на съперника си - водача на „Ал Кайда” Айман аз Зауахири, да се съсредоточи върху Ирак и да остави Сирия на Фронта „Ан Нусра".

Ислямът - религията на войната?

Пътят на Багдади се различава и от този на Осама бин Ладен, макар че двамата често са сравнявани заради дейността си. Докато някогашният лидер на „Ал Кайда” обичаше да се показва и постоянно говореше за това колко е богат, Багдади предпочита да стои в сянка. Освен това, в речите си водачът на ИДИЛ говори за своя халифат и за враговете си, а не за себе си, казват анализатори.

В запис, разпространен на 14 май 2015 г., той призова мюсюлманите или да се присъединят към „халифата", или да водят свещена война в страните си.

Ислямът никога не е бил религия на мира, ислямът е религията на войната", заяви тогава Багдади.