Решението е взето от Конгреса през далечната 1845 г.

В дните, в които българите все още ще обмислят избора на новия президент, американците също ще гласуват за държавен глава.

По темата

И докато у нас вотът по традиция се провежда в неделя, отвъд Океана изборите винаги се провеждат във вторник. И то не кой да е, а първия вторник след първия понеделник на ноември. На фона на организацията на президентския вот у нас, вероятно много българи се питат защо американците упражняват правото си на глас в делничен ден. И защо точно в този делничен ден? И защо в месеца с най-много бури, валежи, ветрове, които определено биха накарали десетките милиони гласоподаватели в САЩ да останат по домовете си в изборния ден?

Отговорите на тези въпроси се крият в решение на Конгреса, взето през далечната 1845 г.

През 19 век животът в САЩ е бил почти изцяло обвързан с обработването на земята и различните видове земеделски дейности. Ноември е месецът, в който вече е приключило събирането на реколтата. Ето защо законодателите смятат, че това е най-подходящото време за фермерите да си отдъхнат и да предприемат често отнемащото дълго време пътуване до избирателните секции. Освен това, в почти цяла Америка, с изключение на Аляска, времето през ноември все още е меко. Именно заради метеорологичните особености, властите решават изборите да се провеждат още в началото на първия по-студен месец.

Така на дневен ред излиза въпросът как точно да се определя денят на вота. Решението отново се взима предвид времето, което ще е нужно на фермерите и останалите работници да стигнат до избирателните секции. Законотворците се съобразяват и с особеностите на католическата религия. Ако гласуването се провеждаше в понеделник, то живеещите в по-отдалечени райони ще трябва да тръгват на път още в неделя. А това е неприемливо, тъй като биха пропускали църковните служби, например. Така се ражда идеята вотът да се провежда във вторник.

Следва въпросът кой точно вторник от ноември. Отхвърлено е предложението да бъде първият, защото 1 ноември е Денят на Вси светии, а той през известен брой години неминуемо ще се пада във вторник. Това пък би предизвикало сериозен отлив на гласоподаватели. Освен това, търговците приключвали работата по документацията за предходния месец в първия ден на настоящия.

В наши дни обаче гласуването във вторник създава сериозни проблеми на милиони американци и води до по-ниска избирателна активност. Гражданите са принудени да съкращават работния си ден, да ангажират роднини с грижите за децата, за да изпълнят дълга си към демократичната система.

Все още обаче няма политическа воля, която да наложи на Конгреса да преразгледа решението си от 1845 г.

Редактор: Маргарита Стоянчева