Близо 6 900 000 български граждани имат право да гласуват в неделя

Ден за размисъл преди утрешния балотаж за президент и вицепрезидент. 

По темата

В изборния ден един срещу друг ще се изправят кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева и ген. Румен Радев, издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП. 

Над 6 800 000 са българите, които ще могат да гласуват за държавен глава. Това ще става в над 12 000 секции в страната,а в чужбина секциите ще са 325 в 71 държави. Най-много ще са във Великобритания – 53. Изборните секции ще останат отворени до 20.00 часа. 

Бюлетините са готови и доставени до всички секции в България и чужбина. Бюлетината ще бъде с три квадратчета – имената на двамата кандидати и едно „Не подкрепям никого”.

До момента в ЦИК няма сигнали за нарушения. Дадени са указания на секциите в чужбина при опашка над 200 души да има възможност за предоставяне на втора тъмна стая, в която сънародниците ни да гласуват. Това ще е задача на МВнР, след като посолствата ни трябва да заявят, че искат такадва.

В редакцията на Новините на NOVA бе получен сигнал, че в Твърдица върху партийна бланка жителите на общината са призовани да помислят за кого да гласуват на президентските избори, защото от този глас ще зависи бъдещето и развитието на общината.

Над 13 000 полицаи в цялата страна ще се грижат за сигурността в изборния ден. От 7 до 21 часа, когато най-късно трябва да приключи гласуването, полицейските служители ще охраняват секционните и районните избирателни комисии. Те ще участват и в транспортирането на изборните материали до съответните районни комисии.

Предизборната агитация е забранена днес.