Франция почита паметта на жертвите на атентатите в Париж

Легендарният Стинг излезе тази вечер на сцената на печално известната парижка зала „Батаклан” и върна музиката в нея.

СНИМКИ ОТ КОНЦЕРТА ВИЖТЕ ТУК

Британският изпълнител пее в навечерието на първата годишнина от най-кървавия атентат в съвременната история на Франция. „Ние няма да ги забравим“, каза британският музикант пред публиката след минутата мълчание в памет на жертвите. „Тази вечер трябва да изпълним две задачи. Първо да почетем загиналите при атаката и след това да празнуваме живота и музиката в това историческо място“, каза Стинг. 

СТИНГ: АТЕНТАТИТЕ В ПАРИЖ БЯХА КОШМАР

Той откри емоционално заредения концерт с песента си "Fragile"

Концертът е част от серията събития, които ще почетат загиналите в парижкия атентат преди точно една година.

Всички приходи пък ще бъдат дарени на две благотворителни организации, които работят с близки на жертвите и пострадалите.

Билетите за събитието бяха разпродадени за по-малко от час.

 

 

Франция плаче с кървави сълзи. Година след серията от терористични атаки от 13 ноември, отнели живота на 130 души, страната е все още в шок.

Изстрели, писъци от ужас, eксплозии. Трима терористи потапят „Батаклан” в кръв.

Рокаджиите от Eagles of the Death Metal не успяват да изпеят последната си песен. Подобни сюжети се развиват на още няколко места в Париж и стадиона в предградието Сен-Дени.

90 души загубиха живота си зад стените на концертната зала точно преди година. Тази вечер Стинг ще опита да заличи болката, макар и за малко.

Утре хиляди ще излязат на мълчаливи бдения и кратки възпоминателни церемонии в памет на жертвите. А ключовата дума е “скромност”. С падането на нощта, запалени свещи ще грейнат от прозорците на милиони френски домове.

Моменти за размисъл, смирение и поглед към най-ценното – живота.

Репортер: Петя Желева