Това вероятно ще предизвика предсрочни избори до пролетта, прогнозира АФП

Българският премиер Бойко Борисов обяви оставката си в неделя, след като неговата кандидатка за президент претърпя съкрушително поражение на балотаж срещу приятелски настроен към Москва генерал, подкрепен от социалистическата опозиция, съобщава агенция "Франс прес". Обявяването на оставка вероятно ще предизвика предсрочни избори до пролетта и има риск да хвърли България в ново политическа бъркотия само две години след като Борисов встъпи в длъжност за втори път, коментира АФП.

Българският премиер обяви, че подава оставка след поражението на президентските избори, предаде Би Би Си. Медията припомня, че победителят Румен Радев е политически аутсайдер и бе подкрепен от опозиционната Социалистическа партия.

ТАСС обяснява, че оставката на правителството не означава разпускане на Народното събрание и насрочване на нови парламентарни избори. Мандатът на действащия президент Росен Плевнелиев приключва след по-малко от три месеца – на 22 януари 2017 година. Затова Плевнелиев не може да разпусне Народното събрание. Той обаче има право да сформира временно правителство. В крайна сметка решението за предсрочни избори, ако се стигне до тях, ще трябва да решава Румен Радев, който спечели днес президентските избори с огромно мнозинство.