Мигрантите въстанаха срещу органите на реда

Извънредна ситуация в Харманли. Хиляди мигранти атакуваха полицията с камъни. В мигрантския център беше запален и пожар. Последва протест пред лагера. 

Бунтът на бежанците започна по обяд, когато стотици млади мъже буквално нападнали административната сграда и столовата. Служителите бяха евакуирани, а в лагера влязоха допълнителни сили на жандармерията, по които полетяха камъни.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От МВР съобщиха, че недоволството е заради забраната да напускат свободно центъра. По данни на полицията в 12.00 часа към 2000 души са излезли на плаца на лагера, който е бивша казарма. Мигрантите изпочупиха част от мебелите в столовата и административната сграда. Във връзка със случая вече има образувано досъдебно производство за хулигански действия и повреждане на имущество. Когато бъдат установени, нарушителите ще бъдат задържани и ще им бъдат повдигнати обвинения.

Изпратените допълнителни сили овладяха ситуацията и не се наложи употреба на сила и помощни средства, обясниха от МВР. 

"Предприети са всички необходими действия, за да не се допусне нарушаване на обществения ред и сериозни инциденти“, съобщи директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски.

Той поясни, че на място има допълнителни сили от районните управления край Харманли, както и жандармерийски сили от Бургас и Кърджали.

По думите му, няма пострадали полицейски служители и увредена техника. 

Бежанците настояват да бъдат пуснати към Сърбия, а от там - към Западна Европа. Допълнителното напрежение дошло от поставянето на центъра под ключ преди три дни. Това признаха от Държавната агенция за бежанците, които бяха посрещнати с възгласи оставка.

"Започват преговори с излъчена от тях контактна група, които ще продължат и в утрешния ден", заяви председателят на Агенцията за бежанци Петя Първанова. 

Тя подчерта, че затварянето на центъра е временна мярка, предприета за гарантиране спокойствието на жителите на Харманли. На място ще останат дежурни полицаи, които ще следят за спазването на реда. 

Припомняме, че на мигрантите в Харманли беше забранено да напускат бежанския център. Причината - 18 от настанените в центъра са болни от варицела. 

26 мигранти от центъра в Харманли имат краста, 18 - варицела (ВИДЕО+СНИМКИ)

Преди седмица лекарите от Военномедицинска академия прегледаха общо 128 болни мигранти, настанени в центъра - 91 мъже, 16 жени и 21 деца. По-голямата част от пациентите бяха от афганистански произход (106), но бяха прегледани и 12 сирийски граждани, осем иракски граждани и един човек с ирански произход.

Най-често диагностицираните заболявания са: пиодермия (36), скабиес (краста) (26), варицела - 18 пациенти, изключително деца от 1 до 8 години, остра вирусна инфекция (15), дерматит (16).

Бежанците в Харманли временно няма да излизат от центъра

От ВМА съобщиха, че лекарите не са открили масова зараза сред бежанците в центъра в Харманли. Според заключението на специалистите единственият случай със съмнение за лайшманиоза – кожна форма, не представлява епидемиологичен риск.

Жителите на Харманли обаче не вярват, че центърът не е огнище на зараза и искат по време на лекарските прегледи следващата седмица да присъстват медии и представители на Общината. Те дори се заканиха, че бунтове ще има и отвън, не само вътре в лагера, ако положението не се промени. В началото на следващата седмица специалисти от седем болници ще посетят центъра, за да проверят какво е здравословното състояние на живеещите там. 

Недоволството в Харманли отекна и в парламента. Патриотите поискаха по-бърза и по-строга намеса на полицията.  "Tова е инцидент, който предвиждахме, според нас трябва да има адекватна, репресивна реакция на силите на реда. Всички, които палят и горят, трябва да бъдат репатрирани в най-спешен порядък", коментира Искрен Веселинов от парламентарната група на Патриотите. 

Репортери: Димитър Иванов, Надя Ганчева