Предполага се, че урната с праха му ще бъде погребана в бившата плантация на баща му

От днес Куба отдава почит към ФидЕл Кастро. Стотици хиляди кубинци се събират на Площада на Революцията. Знаково място в Куба, където Фидел Кастро държеше многочасовите си речи.

По темата

Въпреки, че до последно не се знаеше дали урната с праха на Кастро ще бъде на площада, се очакват около 500 000 кубинци, които да си вземат последно сбогом с бившия президент.

Церемониите в Хавана би трябвало да завършат утре с отдаване на почит от държавни глави и други чуждестранни гости.

След това урната с праха на Фидел Кастро се отправя на дълъг път. Процесията ще извърви повече от 1000 километра из цяла Куба. Със сигурност ще спре в Санта Клара и Ягуахай, където са били двете решаващи битки по време на Ревлюцията. Последната спирка на траурната процесия е град Сантяго, където е роден Кастро. Тук започва и водената от него революция.

Предполага се, че урната с праха му ще бъде погребана в бившата плантация на баща му. В имението са погребани родителите на Кастро. Но, дали и той ще бъде погребан до тях остава тайна до последния момент.

Кубинците започнаха да се събират на Площада на Революцията още преди слънцето да е изгряло.

Огромен плакат на Фидел Кастро покри фасадата на Националната библиотека. Поклонението пред бившият президент е на площада, на който е паметника на националния герой на Куба, Хосе Марти. Както и образа на съратника на Фидел във въоръжената борба, Че Гевара. От петък по телевизията в Куба вървят само програми с патриотична насоченост и документални филми за Фидел Кастро. Най-големите звезди на страната от сферата на шоубизнаса и спорта си спомнят лидера.

Дори далеч от площада и официалните церемонии, кубинците почитат паметта на Фидел Кастро. Църквите са пълни, въпреки, че бившият президент беше убеден атеист. Хората палят свещи и пеят песни в памет на човека, с който десетилети наред света асоциираше Куба.