Според него тя трябва да направи повече отстъпки

Избраният за президент на САЩ Доналд Тръмп заплаши да сложи край на нормализирането на отношенията с Куба, ако тя не направи отстъпки, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Ако Куба не иска по-добра сделка за кубинския народ, за американците от кубински произход и за САЩ като цяло, ще отменя сделката", написа Тръмп в Twitter.

Той визираше повече усилия от страна на кубинските власти в областта на правата на човека и по-голямо отваряне на кубинската икономика, отбелязва Франс прес.

На 17 декември 2014 г. президентите на САЩ и Куба, Барак Обама и Раул Кастро, изненадващо обявиха началото на исторически процес на нормализиране на двустранните отношения след повече от половин век вражда. Тръмп направи своя коментар в Twitter три дни след кончината на Фидел Кастро - историческия лидер на Кубинската революция, довела до прекъсване на дипломатическите отношения между Вашингтон и Хавана.

По темата

В събота избраният за президент на САЩ изрази надежда за едно ново начало за Куба след смъртта на Фидел Кастро, когото нарече "един брутален диктатор, който близо шест десетилетия потискаше собствения си народ". Тръмп, който ще встъпи в длъжност на 20 януари, обеща да направи всичко по силите си, "за да допринесе за свободата" на кубинския народ.

Фидел Кастро оставя наследство от "взводове за екзекуции, кражби, невъобразими страдания, бедност и отричане на основните човешки права", заяви в комюнике бъдещият президент на САЩ.

Тръмп отчете, че Куба "остава тоталитарна (страна)", но изразява надежда, че смъртта на Кастро ще означава "отдалечаване от ужасите, понасяни прекалено много време, и (придвижване) към едно бъдеще, при което чудесният кубински народ най-накрая ще живее в свободата, която заслужава толкова много".

Следващият президент на САЩ обеща, че той и неговата администрация ще направят всичко по силите си, за да "направят така, че кубинският народ най-сетне да започне своето пътуване към просперитета и свободата". Присъединявам се към мнозина американци от кубински произход в тяхната надежда "един ден да видят Куба свободна", подчерта той.

В началото на предизборната кампания в САЩ Тръмп подкрепяше историческото сближаване с Куба, започнато в края на 2014 г. от президента демократ Барак Обама. Впоследствие обаче кандидатът на републиканците втвърди позицията си, като заплаши да преустанови този процес заради загриженост за свободата на вероизповедание на острова.