Всеки сигнал за затрупан човек се проверява, заяви комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН

В ранните следобедни часове в събота започна пълна евакуация на село Хитрино след тежкия инцидент с взривяването на цистерна с газ.

По темата

Причината за евакуацията е планувана операция по извеждането на опасното вещество от населеното място.

Домовете си напускат около 700 жители на Хитрино. Онези от тях, които не разполагат със собствен транспорт, ще бъдат извозени с автобуси до жилищата на техни близки и роднини. Хората, които пък няма от кого да бъдат временно подслонени, ще се настаняват в района на военното училище в Шумен. Околните села също имали готовност да приемат част от принудително напусналите домовете си.

От полицията уверяват, че опразнените домове ще се охраняват в отсъствието на собствениците им. 

„Продължава доизгасяването на отделни огнища. Всеки сигнал за затрупан човек се проверява. Започва операция по извеждането на опасното вещество от населеното място. Това е много опасна операция. Щабът взе решение да опразним населеното място, което ще позволи да започнем преточването на това вещество”, заяви пред NOVA комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Поне пет са жертвите и 29 ранените при инцидента. 

Взривът е избухнал при дерайлиране на композицията и е причинил пожар, който обхванал близки къщи и магазини. Гарата е в центъра на селото.