Решението е взето, след като Атина обяви предколедни облекчения

Финансовите министри на страните от Еврозоната замразиха мерките по облекчаване на дълговото бреме на Гърция, след като правителство обяви предколедни облекчения, предаде БГНЕС.

По темата

„Действията на гръцкото правителство по отделяне на средства за получателите на минимална пенсия не съответстват на нашите договорености. Това пречи на реализацията на мерките за съкращаване на държавния дълг на Гърция”, се казва в комюнике.

Гръцките акции спаднаха с 3,21% на атинската стокова борса, след като говорител на Еврозоната каза, че ограниченото увеличение на пенсиите за 1,6 млн. пенсионери и обявените миналата седмица данъчни облекчения за островите, където пребивават хиляди мигранти, „не са в съответствие с нашите договорености”.

Еврозоната одобри миналата седмица някои краткосрочни мерки, които да облекчат огромния гръцки дълг, който ще достигне 315 млрд. евро тази година. В навечерието на коледните празници обаче, правителството обеща 617 млн. евро еднократна помощ за възрастните хора с най-ниски пенсии, които са под 850 евро месечно.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обоснова действията си с това, че през изминалите 7 години гърците са направили огромни жертви в името на Европа.