Две групи спасители го търсиха през деня

Трети ден спасителна акция в Стара Планина. Все още няма следа от 40-годишния мъж, изчезнал в района над хижа „Васил Левски”.

По темата

Две групи спасители тръгнаха тази сутрин да претърсват Стара планина – едната откъм склоновете на Карлово, другата откъм Троян. 

Седем планински спасители, които са горски охранители в парк „Централен Балкан”, с пълна екипировка поеха от Карлово към крайната точка - хижа „Васил Левски”.

„Ще търсим нагоре от Стара река през Малката река и ще обходим там района. Има там пастирски колиби и ще проверим там, доколкото позволява времето”, обясни Георги Гугушев, началник на охратата парк „Централен Балкан”- Калофер.

„Ще се проверява периметърът от хижа „Добрила” до хижа „Рай” и де факто от Карлово до Троян, от юг до север и от изток на запад”, обясни Христо Стаматов,  началник на отряд ППС-Карлово.

Спасителите провериха и по-отдалечените овчарски заслони и колиби, тъй като има вероятност Тодор да се е подслонил в тях заради лошото време.

Основното предположение е, че мъжът се е изгубил и е потърсил скривалище, за да може екипировката да го предпази от ниските температури. Последното му телефонно обаждане е от района на връх Жълтец. То е засечено само от една клетка на мобилен оператор, а това не позволява мястото му да бъде локализирано с голяма точност.

„Може да е имало мъгла, може да е объркал посоките, особено ако човек не познава района добре, може някаква травма да има, просто много са вариантите”, коментира  Георги Гугушев.

„Горе е ад. Страхотен вятър, мъгла, стар сняг, нов сняг”, разказа Цветан Юруков.

Влошените метеорологични условия в Балкана отложиха включването на армията и полицията в издирването. Усложнената ситуация не позволи издирването с хеликоптер.

Според спасителите има голям шанс Тодор да оцелее в Стара планина, защото има опит, оборудван е с палатка, спален чувал и храна.

До момента спасителите не са открили следи от мъжа.