В заведението е имало над 500 души, част от които са скочили във водите на Босфора, за да се спасят

Извършена е атака срещу нощен клуб в Истанбул, има най-малко 39 жертви, сред които 16 чужденци. Ранени са 69 души, съобщиха местните власти. Сред убитите има и полицай, който е бил от охраняващите района пред заведението. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ТРАГЕДИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Първоначално беше съобщено, че двама души, облечени като Дядо Коледа, са влезли в заведението в турския град и са открили огън с автомат. Репортер на НТВ, цитиран от БТА, каза, че може би извършителят е само един. Турските власти потвърдиха по-късно, че атаката е извършена от един човек. 

Нападателят "е разстрелял по свиреп и безмилостен начин невинни хора, които са били там просто да отпразнуват Нова година и да се позабавляват", заяви на пресконференция валията на Истанбул Васип Шахин, който определи атаката за терористична, пише БТА.

Шахин добави, че нападателят, въоръжен с дългоцевно оръжие, е убил към 1:45 часа местно време полицай и цивилен пред дискотеката, след което е влязъл и е започнал да стреля по хората вътре.

Си Ен Ен съобщава, че полицията се отзовала на сигнала за стрелбата за няколко минути, тъй като присъствието на униформени в района е било изключително засилено. Нападателят все още е на свобода.

До момента все още никой не е поел отговорност за атаката. Собственикът на клуба, в който стана атаката, твърди, че преди около 10 дни американското разузнаване е предупредило, че по празниците в Турция ще бъде извършена такава атака. 

Популярното заведение "Рейна" се намира в центъра на Истанбул, откъм европейската страна на моста над Босфора. В момента на нападението в него над 500 души са празнували Нова година. По данни на Ей Би Си част от тях са скочили във водите на Босфора, за да се спасят от нападателите, и са били спасени от полицаите. 

Свидетели твърдят, че терористите са разговаряли на арабски език.

Властите съобщиха, че са разположили 17 000 полицаи в Истанбул да отговарят за сигурността по време на новогодишните тържества, някои от които дегизирани като Дядо Коледа или предрешени като улични продавачи. Градът е блокиран от масирана полицейска операция по издирването на нападателя. 

Нападателят е оставил автомата, с който изстрелял над 100 патрона, в дискотеката, след което избягал. 

И до момента мотивът за атаката не е ясен. Президентът Ердоган обвини терористични групировки, които се опитвали да създадат хаос. 

Атаката отново потресе Турция, която все още се опитва да се възстанови от провалилия се военен преврат през юли и серията атентати в различни градове, включително в Истанбул и столицата Анкара. 

Репортери: Александрина Аврамова, Данаил Глишев