Това се случва, след като новоизбраният президент Румен Радев изрази възмущението си от подновяването й

Новоизбраният президент Румен Радев с остра реакция към властта в оставка! На официалната си страница във Facebook генералът се възмути от подновената обществена поръчка на Пътната агенция за тол таксите на тировете.

По темата

Радев напомни, че преди две седмици премиерът в оставка Бойко Борисов разпореди да се спрат всички обществени поръчки, освен ако не са неизбежни. А ако са - да се съгласуват с екипа на Радев. Според новия държавен глава поръчката за тол таксите не е обсъдена с никого и не е неизбежна.

В края на публикацията си Румен Радев нарича решението за откриването на процедурата "политически спорно”. И иска от администрацията да спазва нарежданията на Борисов, който заел отговорна позиция.

Поръчката беше обявена на 29 декември и фирмите имат време до 5 януари, за да кандидатстват. Системата е на стойност 200 милиона без ДДС.

По повод публикувано от избрания за президент Румен Радев мнение за възобновената от Агенция "Пътна инфраструктура" обществена поръчка за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на тол такси от автомобилите над 3,5 тона, пресцентърът на агенцията уточнява, че изключително коректно е цитирано съобщението от сайта на АПИ, че става въпрос не за стартиране на нова обществена поръчка, а за възобновяване на такава, обявена преди повече от 9 месеца.

Поръчката за т.нар. тол система е обявена на 5 април 2016 г. От стартирането й до този момент тя беше нeколкократно временно спирана поради обжалвания и след произнасяне на Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд, съответно възобновявана. „Видно от всички правови решения досега жалбите са били несъществени. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември и затова е възобновена процедурата с нов краен срок за подаване на оферти”, обясняват от АПИ, цитирани от БТА.

Обявената обществена поръчка е в резултат на одобрен доклад от Министерския съвет от 11 ноември 2015 г. за въвеждане на смесена система за тол такса за тежкотоварни моторни превозни средства и електронна винетка за леките коли. В него е посочено, че дейностите по внедряване, управление и поддържане на системата ще се възложат с обществена поръчка. И в изпълнение на това решение близо 5 месеца по-късно е обявена и обществената поръчка, допълват от АПИ.

Разпореждането на премиера за обявяване на нови обществени поръчки е от 21 декември 2016 г. и АПИ категорично спазва тази препоръка. Въпросната обществена поръчка, както и останалите обществени поръчки на АПИ, до този момент не са били обект на консултации с президентската институция”, се посочва в становището.

Стойността на обществената поръчка е 200 млн. лв. Размерът на тази инвестиция няма да е за сметка на държавата. Предвижда се изграждането на самата система да бъде за сметка на избрания изпълнител. Той трябва сам да я плати, да я авансира и едва след успешното й заработване да започне изплащането й с пари от събраните приходи”, пишат още от АПИ. 

От пресцентъра на Министерския съвет пък съобщиха, че премиерът в оставка Борисов е разпоредил на регионалния министър в оставка Лиляна Павлова да разговаря с Румен Радев по проблемната тема.

Павлова информирала новоизбрания държавен глава, че въпросната обществена поръчка не е нова, а възобновена съществуваща процедура, стартирана на 5 април 2016 г. Тя станала обект на много жалби, поради което била спирана и възобновявана неколкократно. Последното произнасяне в полза на АПИ е от 29 декември 2016 г. и, спазвайки законите, агенцията възобнови процедурата с нов краен срок за подаване на оферти. Промяна в условията нямало, уверила Павлова.

Тя казала на Радев, че нито МРРБ, нито АПИ нарушават разпореждането на Борисов да обявяват нови обществени поръчки.

Междувременно Комисията за защита на конкуренцията е уведомила АПИ, че е постъпила нова жалба по процедурата за тол системата и АПИ отново временно ще спре обществената поръчка до произнасянето на КЗК.