В страната има около 1 500 неразрешени случаи, много от които са тежки престъпления

Полицията в Холандия започва нова инициатива за търсене на следи за т. нар. „студени досиета” като привлича в разплитането им и излежаващи присъди лица.

„Опитът на полицията и прокуратурата показва, че затворниците са сред онези, които знаят твърде много за (неразрешени) криминални деяния”, се казва в съобщение на полицията.

По темата

"В Холандия има около 1 500 неразрешени случаи, много от които са тежки престъпления, които вече десетилетия не могат да бъдат разкрити. В тези случаи ролята на свидетелите е „ключова”, каза Вим Перлот, който начело на полицейското звено за „студените досиета”.

Полицията изготви експериментален годишен календар, като за всяка от 52те седмици е включено неразкрито престъпление. Календарът ще бъде разпространен в затворите в 4 града и центъра за излежаване на наказания в Скипхол.

Перлот твърди, че има около 800 души, които знаят достатъчно за неразкрити престъпления в Холандия. А обикновено престъпниците започват да говорят за деянието известно време след извършването му.

Сред неразкритите случаи е изчезването на 8-годишнната Манон Сейкенс на 10 август 1995 година в Хелмонд, Южна Холандия. Тялото на Сейкенс беше открито пет месеца по-късно захвърлено в канал, но убиецът така и не беше открит.

Властите обявиха награда от 800 000 евро за информация, която да помогне за разплитане на престъпленията от календара, като за всяко от тях възнаграждението е между 15 000 и 20 000 евро.

Следователят Йерун Хамер каза, че идеята за „календара” се оформила след посещение в САЩ. Там властите използват нещо като игра на карти за затворниците, като в нея са включени неразрешени случаи.

Благодарение на тази „игра на карти” в САЩ са разкрити десетки убийства, посочва холандската полиция, която се надява на аналогичен резултат.