Става дума за исковете, заведени към момента или през следващите дни

Всички арбитражни дела, които са заведени към момента или ще бъдат заведени през следващите дни, са недопустими и трябва да бъдат прекратени. Това обясни на брифинг омбудсмана Мая Манолова, цитирана от БГНЕС. 

По темата

„Гражданите отбелязаха една много важна победа срещу монополите, колекторите и частните арбитражни съдилища. Искам да благодаря на депутатите, че защитиха гражданите, защитиха правото им да решават споровете в легитимен нормален държавен съд, а не да бъдат рекетирани от частни съдилища”, заяви Манолова.

Тя обясни, че депутати са освободили и гражданите от бремето на огромни юрисконсултски възнаграждения: „Това са допълнителните разноски, с които монополните дружества товарят клиентите си, когато ги изпращат на съд. Дела се завеждат и само заради тях, за да може монополистът да прибере още и още от клиента си. Тези юрисконсултски възнаграждения бяха намалени шест пъти. Сега „Топлофикация-София”, която масово съдеше свои клиенти, искаше 300 лв. пред Софийски районен съд, 300 лв. при възражение на длъжника и 350 лв. пред частен съдебен изпълнител. Сега таванът, който ще може да поиска, е не 3 по 300 лв., а 3 по 50 лв., тоест 150 лв.”.

„От следващата седмица, след обнародването на промените, всички български граждани, които получат съобщения за това, че са съдени от арбитражен съд, спокойно могат да ги хвърлят в кофата. Текстовете, които бяха приети, повеляват по всички висящи производства да има незабавно прекратяване, тъй като разглеждане от частни арбитражни съдилища е недопустимо”, посочи още Манолова.