Инцидентът станал в Марково, Пловдивско

Огнено бедствие остави без дом семейство с две деца на улицата. Къщата им в пловдивското село Марково изгоря до основи. Трагедията на семейството се превърна в кауза за цялото село. Жителите събират дрехи и средства, за да помогнат на бедстващите хора. Обръщат се и с апел за помощ към цяла България.

По темата

Семейство Павлови няма да забрави този Йордановден. Денят, в който виждат как всичко, което са притежавали някога изчезва пред очите им... И остават само с дрехите на гърба си. Огънят за минути превръща в пепел едноетажната им къща.

Семейството не е пострадало при пожара, защото не е било в къщи. Прибирало се е от Смолян, където било на гости. Огънят обаче се прехвърлил и на съседната къща. Пожарникарите извадили отвътре 80-годишна жена преди да се задуши.

Предполага се, че огънят е тръгнал от печката на твърдо гориво.

В пламъците изгарят и всички пари на семейството, включително и кредитът от 35 000 лева, който са изтеглили. Най-голямата им болка обаче е, че огънят е изпепелил дрехите и учебниците на децата им - близнаци, които са във втори клас.

Съседите им веднага инициирали дарителска кампания. Всеки от тях помага, с каквото може.

На призива за помощ на кмета на Марково Пламен Кабаков се отзовали и хора от съседните села.

Това, което ме трогна, е, че една жена от село Първенец още след призива, който пуснах във Facebook за набиране на средства, дойде и си дари майчинството в размер на 120 лева и пожела да остане анонимна”, споделя Кабаков.

Близки на пострадалото семейство са ги приютили у тях. Потърпевшите обаче се притесняват, че са в тежест и не могат да останат за дълго в чуждия дом.

Репортер: Благой Бекриев