В него е имало над 30 души

Най-малко 30 души загинаха, след като лавина помете хотел. Според експерти тя е предизвикана от силните трусове вчера. Три земетресения удариха в района на град Акуила. Унищоженият хотел „Ригопиано” се намира само на 60 километра с кола от там. 

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА И СПАСИТЕЛНАТА ОПЕРАЦИЯ ВИЖТЕ ТУК

Хиляди тонове сняг затрупват 4-етажната сграда на спа хотела. Според представител на местните власти лавината е изместила цялата сграда с 10 метра. 

КАК ИЗГЛЕЖДА ХОТЕЛЪТ ОТВЪТРЕ ВИЖТЕ ТУК

Снежната маса е толкова голяма, че най-горният етаж и покрива на хотела едва се виждат. Лавината е паднала в горист район в централна Италия. По пътя си помела, коли и селскостопански животни. 

Предполага се, че причината са силните земетресения. Най-мощното от 5.7 по Рихтер разтърсили централна Италия вчера.

Стените на луксозния комплекс са се срутили, а сняг има по коридорите, стълбищата и лобито. Минути след трагедията 38-годишният готвач се обадил на шефа си за помощ и му казал, че хотелът го няма, погребан е. Когато сигнализирали в полицията, никой не ги възприел на сериозно, решили, че е шега.

На мястото пристигна италианският премиер. Първите спасители пристигнали на ски в жестоката снежна буря и започнали да копаят с лопати. Викали хората, но никой не се обадил. Линейките пък били блокирани в снега. Наложило се тежки машини да разчистват пътя, а част от спасителите били спуснати с хеликоптери край хотела.

Двама души все пак са били спасени живи и откарани в болница. Единият от тях отишъл до колата си. Съпругата и двамата му сина останали в хотела.

Силна снежна буря блокира достъпа до хотела и прави спасителната операция изключително трудна.

Видео: Ruptly