Българинът оглавява ранглистата по брой спечелени точки за сезона

Григор Димитров е най-добрият тенисист в света от началото на годината! Това показва сухата статистика на спечелените точки за световната ранглиста от началото на сезона, пише gong.bg.

Стартът на 2017 г. за българина е повече от мечтан. Той спечели титлата в Бризбейн, а на „Australian Open” вече достигна до четвъртфиналите.

По темата

Така Димитров вече има девет поредни победи от началото на годината и нито една загуба. И тези успехи правят Гришо №1 в световната ранглиста, която взима предвид единствено спечелените през настоящата година точки. На базата на нея в края на сезона се определят и осемте най-добри, които участват във финалния Мастърс.

Само за 2017 г. Димитров има спечелени 610 точки, с цели 160 пред Стан Вавринка и Милош Раонич, които заемат съответно второто и третото място в класацията.

До този момент Григор беше на върха заедно с Роберто Баутиста Агут, който бе спечелил титлата в Ченай и също нямаше загуба. Испанецът обаче напусна Мелбърн с поражение от Раонич.

В ранглистата за 2017 г. има още един българин. Втората ни ракета Александър Лазов затваря първата стотица с 64 точки, които се дължат главно на спечелената му титла в Анталия.

ЗА КАРИЕРАТА НА ГРИШО

Седем години след старта на кариерата си в мъжкия тенис, всичко подсказва, че Григор Димитров се е запътил все по-нагоре.

Но нека върнем лентата към началото. Всичко започва повече от обещаващо – на 17 Гришо триумфира на „Уимбълдън” и “US Open” за младежи. След тази силна заявка, влиза в мъжкия тенис и започва 2009 г. под 492 място в ранглистата. Първата си титла печели в Стокхолм през 2013 г.

Но безспорно най-успешната година в кариерата на българина е 2014-та. Тогава той става номер 8 в мъжкия тенис и е на крачка от спечелването на „Уимбълдън” – отпада на полуфинал от Новак Джокович.

НОВИЯТ ТРЕНЬОР

След този успех обаче, нещата тръгват леко надолу. До момента, когато Григор среща Дани Валверду. Едва 30-годишен, венецуелецът е постигал успехи като треньор на Анди Мъри и Томаш Бердих, а сега - и на Григор Димитров.

„Трябва да вярваш на инстинкта си и да държиш на своите виждания като треньор. Но трябва и да бъдеш гъвкав – в зависимост от това какъв е играчът, с когото работиш. Мисля, че можеш да постигнеш този баланс, след като прекараш достатъчно време с него. След като разбереш как се държи той на корта и извън него... Да разбереш какво го прави щастлив и какво – нещастен, както и какво го кара да играе добре”, казва Валверду.

Той очевидно е открил тайната на Гришо. Което пък му помогна да стигне до четвъртфинал на „Australian Open”. А, надяваме се – и до по-нагоре…

Сред всички осмина четвъртфиналисти, само трима са на възраст под 30 години. Един от тях е Григор.