Това е възможно, след като новите по-строги санкции за шофьорите влязоха в сила

Десетки коли със свалени номера след нарушения на пътя. КАТ свали над 30 шофьори от колите им само през уикенда. Това се случва при употреба на алкохол над 0.5 промила, на наркотици, при отказ от тестване с дрегер или при шофиране без книжка. По-солени стават и глобите за превишена скорост. Всичко това предвиждат влезлите в сила по-строги санкции за шофьорите.

По темата

След свалянето на табелите и отнемането на свидетелството за регистрация, автомобилът се отписва от системата на МВР за срок от 6 до 12 месеца.

Табелите се свалят още преди пробата на дрегера да се потвърди от кръвната проба. Ако медицинското изследване покаже по-ниски стойности на алкохол в кръвта, собственикът получава обратно правото да кара колата си.

Най-много табели през уикенда са свалени от коли на шофьори без книжка. Всяка седмица катаджиите хващат между 500 и 600 неправоспособни.

За каране в насрещното санкцията също става по-солена. А глобите за бясно шофиране – двойни. Така, ако караме с повече от 50 км/ч над ограничението, ще платим глоба от 600 лева.

По данни на експертите едва 30% от санкциите се събират. И това обаче е на път да отпадне като притеснение, тъй като с новите правила катаджиите ще имат право да спират от движение шофьорите с неплатени глоби за нарушения на пътя, докато не се издължат към хазната.