Майк Помпео застава начело на разузнавателното управление

Американският Сенат одобри конгресмена от Канзас Майк Помпео за директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ), съобщава "Ройтерс". Новият шеф бе номиниран от президента Доналд Тръмп.

СНИМКИ ОТ КЛЕТВАТА НА ПОМПЕО ВИЖТЕ ТУК

Кандидатурата му е одобрена въпреки опасенията на някои законодатели, че той може да разшири следенето или да позволи използването на специални техники при разпити, смятани за равносилни на изтезания.

Номинацията подкрепиха 66-има сенатори, а 32-ма се обявиха „против”.

Малко след избирането му, Помпео положи клетва пред вицепрезидента Майк Пенс.

53-годишният конгресмен е възпитаник на Харвард и член на консервативното движение "Чаено парти". В началото на предизборната кампания в САЩ той първо подкрепяше републиканеца Марко Рубио, но след официалното издигане на Доналд Тръмп застана зад милиардера. Все пак Помпео не спестяваше и някои критики към държавния глава.

Помпео застава начело на ЦРУ в критичен момент за националната сигурност на САЩ, когато разузнаването - традиционно смятано за надпартийно, се озова в центъра на политическата арена, отбелязва БТА. Наскоро Тръмп критикува изводите на разузнаването, според които Русия се е намесила в президентските избори, за да му помогне да победи Хилъри Клинтън.

По време на изслушванията в сенатския комитет по разузнаването Помпео заяви, че Москва агресивно възстановява позициите си в света. Той я обвини, че е нахлула и окупирала украинска територия и че не помага за разгрома на ИДИЛ.