Филмът му "Сляпата Вайша" има сериозни шансове да спечели престижното отличие

„Филмът е правен със солидното участие на българи - историята е на Георги Господинов, музиката е на Никола Груев – Котарашки. Искам да им благодаря, без тях нямаше да мога да направя този филм”, разказа пред NOVA Теодор Ушев.

„Най-важното, което се случи е, че ние победихме „Дисни”. Филмът на „Дисни” не е номиниран, а този филм е със солидно финансиране и струва десет милиона долара. Нашият филм струва около 70 000 канадски долара. Имаше удари под кръста, самата Академия променяше около 3-4 пъти правилата и всичките бяха в ползи на големите студиа”, каза още той.

По темата

Теодор Ушев е родом от Кюстендил. Графичен дизайнер е, емигрирал в Канада през 1999 година. 8 години и 15 филма по-късно е повод за гордост.

„Исках да направя филм за деца от 9 до 99 години. Ние често сме много носталгични към миналото си, гледаме към бъдещето, а не живеем сега, а всъщност това, което правим сега, определя нашето бъдеще”, обясни Ушев.

„Има поука за мен, ако мога така да го кажа - поуката е, че независимо от това къде сме, какъв талант сме, единствено зачение има колко усилено се трудим”, убеден е той.

„Човек трябва да бъде благодарен на неуспехите си, неуспехите ни движат напред, трябва да се страхуваме повече от успехите, отколкото от неуспехите.  Аз мисля, че съм бил подготвен за да стигна дотук”, смята той.

„Това, за което се радвам е, че този филм, този успех дава кураж, че хубави неща могат да се случват и у нас”, коментира пред NOVA Георги Господинов и добави: „Много се радвам, че имаме филм, който е направен от български режисьор, върху български разказ, музиката също е на българин.