Държавният глава е на официално посещение в Брюксел

България очаква по-голяма помощ от Европа, за да се справи с бежанците. За това настоя президентът Румен Радев пред европейските лидери по време на първото си посещение в Брюксел.

По темата

С първата чужда визита на новия президент дойде пълното разбиране на Европа за нашите проблеми.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА НА РАДЕВ С ДОНАЛД ТУСК ВИЖТЕ ТУК

"Обсъдихме кризата с миграцията. Предлагаме на България цялата помощ, която Европейската комисия може да осигури", заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата си с премиера.

Европа знаела, че ни трябва спокойствие и в икономиката, и в социалната област. Но най-вече ни трябвала сигурност.  „Очаквам още по-голяма помощ от ЕС”, обясни Румен Радев.

Каква да е помощта, ще се решава по-нататък. „Трябва да бъдем сигурни, че нашата граница ще бъде защитена достатъчно добре. Сравнете нашите полицаи с какво оборудване разполагат, с това на хората от Фронтекс. Разликата е огромна и трябва да изравним условията“, коментира Румен Радев. 

Той подчерта, че страната ни подкрепя изработването на общ план, който да бъде приложен в случай на рязко нарастване на миграционния натиск към България.”Трябва да знаем какво правим и на какво можем да разчитаме”, коментира Румен Радев и подчерта: „Силата на ЕС е в предвиждането на кризите, а не в тяхното потушаване”.

СНИМКИ ОТ ПОЛЕТА ВИЖТЕ ТУК

Потушаването на дилемата - ще има ли и кога български комисар в Европа Радев също щял да обсъжда. Но резултата намекна. Риторично. Той попита журналистите:  „Вие как мислите, кое е по-добре – служебното правителство ли да излъчи еврокомисар в тежка кампания или това да бъде ангажимент на следващото правителство”.

"Подсказах на президента, че предпочитам българска дама за еврокомисар. Момчета си имаме достатъчно”, обясни Жан-Клод Юнкер.

С Радев пътува служебният външен министър Ради Найденов, вицепремиерът и министър на отбраната ген. Стефан Янев и вицепремиерът Деница Златева. Тя беше специално назначена да отговаря за председателството ни през 2018-а.

А за първата си визита, макар и работна, доскоро военният пилот Румен Радев избра военно-транспортен самолет. Със „Спартан” било по-евтино за държавата, отколкото с правителствения „Еърбъс”.

Това не е първото посещение в чужбина със „Спартан’ на държавен глава. Президентът Росен Плевнелиев, например, е пътувал с военно-транспортния самолет до Косово и Босна.